"Schrijven is eenvoudig, je moet alles afhakken wat er niet bij hoort"

Gerard Reve

Iets ‘erbij doen’ kan nuttig zijn en succesvol bovendien

Iets ‘erbij doen’ kan nuttig zijn en succesvol bovendien

Topsporters ondernemen vaak nuttige activiteiten naast hun eigen sport. Zo studeert turner Epke Zonderland Geneeskunde en schaatser Sven Kramer sluit in de zomer aan bij zijn collega’s van de Lotto-Jumbo Wielerploeg. Vooral voetballers staan erom bekend ‘iets met kleding’ te doen: Frank Rijkaard, Ruud Gullit en Edgar Davids probeerden het als modekoning, maar vaak waren zij  - zacht uitgedrukt - als clubspeler of international succesvoller.

Wil je als professional iets ‘erbij doen’, dan is dicht bij huis blijven dus raadzaam. Of je ervoor betaald krijgt of dat het vrijwilligerswerk is, maakt niet zoveel uit. CombiTekst-oprichter Norbert Splint geeft inmiddels ruim drie jaar (betaald) lees- en spraakles aan mensen met een niet-Nederlandstalige achtergrond. Reactie van één van hun levenspartners: ‘Zo, díe heb je goed Nederlands geleerd!’ Iets bezijden de waarheid, maar toch leuk om te horen.

Daarnaast werkt Norbert elke eerste woensdag van de maand als taalcoach voor Talenschool Koentact, tijdens het Amsterdam Language Cafe. Bijna 100 expats, statushouders en andere geïnteresseerden komen telkens weer af op deze gezellige bijeenkomst in hartje Amsterdam. Tijdens de avond kan en mag veel, maar de voertaal is Nederlands. Moeilijk maar uitdagend.

Ook voor Norbert: ‘Overdag ben je bezig een vertaalslag te maken van wat je klanten willen verzenden naar wat hun doelgroep wil ontvangen. ’s Avonds probeer je met synoniemengebruik of met het Engels als reddingsboei mensen uit alle windstreken duidelijk te maken wat in het Nederlands wordt gezegd en wordt bedoeld.’

Misschien geen topsport, maar wel nuttig. En succesvol? Norbert: ‘Als ik er dan toch iets bij moet doen, dan breng ik graag mensen die voor Nederland hebben gekozen een stapje verder. En het beste kan dat via taal: de sleutel tot geluk en geslaagd zijn. Natuurlijk vind ik een betaalde rekening leuk. Maar als een van de deelnemers aan de Koentact-bijeenkomsten na afloop buiten met de buurvrouw van de Elandsgracht staat te praten, beschouw ik dat ook als een succes.